Web Analytics Made Easy - Statcounter

عبدالجبار کاکایی ترانه سرا صاحب سبک ایرانی می‌گوید که تحت تأثیر یک فیلم سینمایی به ترانه‌سرایی گرایش پیدا کرده و ترانه مشهور "کبوتر" را سروده است. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، عبدالجبار کاکایی در مصاحبه‌ای ویدئویی با فانوسدار درباره دنیای هنر و سینما و ارتباط آن با شعر و ترانه صحبت کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او خود را مخاطب جدی سینما نمی‌داند اما می‌گوید فیلم‌هایی که در حوزه علاقه‌مندی‌‌اش یعنی فلسفه و روان‌شناسی است را دنبال می‌کند. خصوصاً آنکه وقتی اینچنین فیلم‌هایی را می‌بیند، رشک می‌برد که سینما چه قدر از ادبیات بالاتر است.

کاکایی فیلم سینمایی «آژانس شیشه‌ای» را یکی از تأثیرگذارترین فیلم‌ها بر خود معرفی کرد. او گفت: «به یاد دارم که در دهه 1360 تحرکات اجتماعی فرهنگی ما با دیدن فیلم‌ها آغاز می‌شد. هر فیلم برابر با یک تحرک اجتماعی بود در حالی که شعر چنین کارکردی نداشت.»

"آژانس شیشه‌ای" مرا از شعر به ترانه برد

این ترانه‌سرای نام‌آشنای کشور می‌گوید که تا پیش از فیلم «آژانس شیشه‌ای» حاتمی‌کیا علاقه‌ای به ترانه‌سرایی نداشته اما با دیدن این فیلم از ریل شاعری به سمت ترانه گفتن رفته است، چرا که ترانه فضایی را ایجاد می‌کرده تا بیشتر بتواند با مردم عادی گفت‌وگو کند. او می‌گوید که تا قبل از فیلم آژانس شیشه‌ای آحاد جامعه را مخاطب خود نمی‌دیده و تنها با کسانی که قدرت تعمق و تفکر داشتند صحبت می‌کرده است.

کاکایی به کارنامه سینمایی ایران پس از انقلاب نمره مطلوبی داد و حتی آن را برتر از آثار سینمای پیش از انقلاب دانست، وی معتقد است که عملکرد سینمای کشور را دهه به دهه باید مورد بررسی قرار داد. به گفته این شاعر پیشکسوت، در دهه 1360 سینما عنصر اول خلق موقعیت‌های فرهنگی در جامعه ایرانی بوده، اما در دهه‌های بعد زمان اوج‌گیری سینمای ایران به سمت هنر فراهم شده است. او سینمای دهه 1360 را در جهت آرمان‌های عمومی جامعه معرفی کرد.

ماجرای ترانه مشهوری که از "آژانس شیشه‌ای" الهام گرفت

سرودن ترانه‌ای ماندگار توسط کاکایی که الهام گرفته از سکانس دیدنی فیلم سینمایی «آژانس شیشه‌ای» بود، یکی از تجربه‌های منحصر به فرد او در کارنامه هنری‌اش است. او ماجرا را این‌گونه شرح می‌دهد: "شاید خیلی از شخصیت‌های شعرهایم از سینمای بعد از انقلاب گرفته شده باشد. آن صحنه‌ای که پرویز پرستویی در فیلم آژانس شیشه‌ای از «غول» سخن گفت و کسانی که به جنگ آن غول رفته بودند را یادآوری کرد، برایم بسیار تأثیرگذار بود و غزل «آسمون بغضش رو خالی می‌کنه، آدمو حالی به حالی می‌کنه، کوچه‌ها رنگ زمستون می‌گیرند....» را الهام‌گرفته از همان سکانس سرودم. در پایان این ترانه آمده است: «بعضی‌ها دشمن‌های خونی شدند، بعضی‌ها غول بیابونی شدند...» عبارت غول بیابانی را دقیقاً از همان سکانس الهام گرفتم و شخصیت این شعر همان کاظم یا عباس است که البته بیشتر دوست دارم اسمش را عباس صدا بزنم!"

در برهه‌ای، سینما به سمت خواست مطلوب فستیوال‌های جهانی رفت

او معتقد است که در دهه‌هایی شاهد خلق محتواهایی در فیلم‌های فارسی بودیم که مورد توجه جشنواره‌های بین‌المللی قرار می‌گرفت. دعوت به تماشای کشور جهان سومی که درگیر معضلات اجتماعی است و طبیعتاً خواست مطلوب داوری‌های فستیوال‌های جهانی به شمار می‌رود، از جمله همین محتواها است.

کاکایی همچنین بیان داشت: ما جامعه مرفهی نیستیم که به توسعه هنر فکر کنیم، دل‌مشغولی چندم‌مان سینما است. در اینجاست که روح ناامیدی در کارگردان و فیلم‌نامه‌نویس دمیده می‌شود و گردش اقتصادی و تجاری حرف اول را می‌زند. به همین دلیل است که رو به افول می‌رویم. بیشتر به سمت تجارت سینما می‌رویم و فیلم‌های روان‌شناسی و فسلفی خیلی کم ساخته می‌شود.

این شاعر و ترانه‌سرا که سابقه همکاری با چندین کارگردان سینمایی در سرودن ترانه‌های تیتراژ را دارد درباره نقش جشنواره فجر در ارتقای کمی و کیفی سینمای ایران اظهارات قابل تأملی داشت. به گفته او، جشنواره‌ فیلم فجر در مقایسه با جشنواره موسیقی و شعر وضعیت مطلوب‌تری دارد چرا که مستقل از نامش حرکت کرده است. او گفت: "همه فکر می‌کردند که جشنواره‌های هنری موسوم به فجر، وظیفه تولید محتوا درباره فجر و انقلاب سال 1357 را دارند اما خوشبختانه در جشنواره فیلم فجر این سنت شکسته شده است و هنرمندان می‌توانند هر فیلمی را با هر موضوعی تولید کنند."

داستان «نفس» شبیه به سرگذشتم بود، از آن حمایت کردم

کاکایی در این مصاحبه درباره چند فیلم سینمایی ایران نیز اظهارنظر مستقیم داشت. برای مثال ماجرای دفاعش از فیلم سینمایی «نفس» به کارگردانی نرگس آبیار را تعریف کرد. او می‌گوید: "در یک اکران خصوصی نفس را دیدم و خانم آبیار به من گفت که این فیلم برای ورود به جشنواره مشکل دارد. روز بعد یادداشتی را در خبرآنلاین نوشتم و از این فیلم حمایت کردم. فیلم به جشنواره رفت و جایزه گرفت.

این شاعر که اصالتاً اهل ایلام است، می‌گوید که از دیدن فیلم سینمایی نفس بسیار متأثر شده است. او گفت: "داستان فیلم نفس را در زندگی‌ شخصی خود تجربه کرده بودم و بعد از دیدن این فیلم، داستان اولین بمباران زادگاهم و فرارکردن به حاشیه رودخانه را نوشتم. «نفس» و «شیار 143» شناسنامه نسل من بود، چرا که بخشی از زندگی من در مرز و زیر بمباران و جنگ می‌گذشت."

با دیدن اخراجی‌ها سرخورده شدم

او همچنین درباره فیلم سینمایی «اخراجی‌ها» به کارگردانی مسعود ده‌نمکی خاطره قابل توجهی بیان کرد: "فیلم اخراجی‌ها را به خاطر پناه بردن از باران شدیدی که در خیابان بود دیدم، اما سرخورده بیرون آمدم چرا که تعریف کاملاً متفاوتی از نسلی داده بود که من با آنان زندگی کرده بودم. همین را نوشتم و دوستان ناراحت شدند؛ آقای ده‌نمکی زنگ زد و گله کرد. به او گفتم که من دهه 1360 را تجربه کرده‌ام و آدم‌های فیلم شما شباهتی به آن تجربه تصویری من نداشتند."

البته او در بخش دیگری از سخنانش درباره 2 فیلم دیگر نیز سخن گفت: "شورش اجتماعی که در شخصیت من در دهه 1360 وجود داشت در فیلم‌های کارگردان‌هایی مثل حاتمی‌کیا متجلی می‌شد. من با «عروسی خوبان» و «بایسیکل‌ران» زندگی کردم."

کاکایی در بخش دیگری از صحبت‌های خود به یک سؤال جواب داد که آیا سینما دین‌اش را به شعر ادا کرده است یا خیر؟ او معتقد است که سینما دین‌اش را به شعر ادا نکرده و از سویی دیگر معتقد است که شعر و ادبیات می‌توانند کمک بزرگی به سینمای ایران بکنند، چرا که در شعر می‌‌توان پرتوهایی از سینما را پیدا کرد. علاوه براین، قبل از اینکه سینما به وجود بیاید، بسیاری از تصورات تصویری در شعر و ادبیات وجود داشته است.

جشنواره شعر فجر 4 اسفندماه برگزیدگان خود را خواهد شناختشعرخوانی عبدالجبار کاکائی و ناصر فیض در مدح امیرالمؤمنینعصر شعر «حلما»؛ شعرخوانی جانسوز شاعران در سوگ وفات حضرت زینب

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: فیلم های سینمایی ایران سینما ادبیات نمایشی کتاب شعر ابراهیم حاتمی کیا فیلم های سینمایی ایران سینما ادبیات نمایشی کتاب شعر ابراهیم حاتمی کیا آژانس شیشه ای فیلم سینمایی فیلم ها دهه 1360 او گفت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۴۱۹۴۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جزئیاتی تازه درباره آخرین عاشقانه زنده‌یاد حسام محمودی

آفتاب‌‌نیوز :

فیلم سینمایی «رمانتیسم عماد و طوبا» دومین ساخته کاوه صباغ‌زاده مدتی است که در بخش «سینما آنلاین» فیلم‌نت اکران آنلاین شده است به همین بهانه محمد جلیلوند منتقد سینما در یادداشتی درباره ویژگی‌های این فیلم عاشقانه نوشته است.

در این یادداشت آمده است:

«عنصری به نام تخیل که نقش مهمی در شکل‌گیری صنعت سینما داشته و آن را به یکی از سودآورترین صنایع جهان تبدیل کرده، متاسفانه جایگاه چندانی در سینمای ایران نداشته و واقع‌گرایی آن هم به شکل افراطی و سرشار از اغراق جای تخیل را پر کرده است. در سال‌های اخیر اندک تلاش‌هایی برای تولید آثاری متفاوت با جریان روز سینمای کشورمان صورت گرفته و گهگاه نیز به نتایج درخورتوجهی منجر شده که یکی از شاخص‌ترین آن‌ها «رمانتیسم عماد و طوبا» ساخته کاوه صباغ‌زاده است که تجربه‌ای نو و امیدوارکننده در قالب کمدی-رمانتیک به حساب می‌آید. پلتفرم فیلم‌نت که تنوع در پخش آثار سینمایی را در دستور کار خود داشته و در سال جاری نیز مانور بیشتری هم روی تنوع مضمونی اکران آنلاین داده، به تازگی پخش آنلاین این فیلم را آغاز کرده که می‌تواند دارای جذابیت‌های زیادی برای علاقه‌مندان این دسته از آثار باشد.

صباغ‌زاده پس از ساخت فیلم گرم و دلنشین «ایتالیا ایتالیا»، در دومین فیلم سینمایی خود «رمانتیسم عماد و طوبا» قالب کمدی-رمانتیک را برگزیده است. او قصه خود که با نگاهی به کتاب «سیر عشق» نوشته آلن دوباتن نوشته شده را بر پایه عشق میان عماد و طوبا بنا کرده و دیگر اجزا را حول محور این دو چیده است. در عین حال، فیلمنامه‌ای شخصیت محور خلق کرده که یکی از تم‌های ابدی سینما با عنوان عشق به تاروپودش گره خورده و آن را پیش می‌برد. صباغ‌زاده قصه‌اش را خوب شروع کرده و آن را با ریتمی مناسب به نقطه عطف نخست می‌رساند. زوج جوانی که تماشاگر را به تماشای قصه زندگی خود دعوت کرده و فرازوفرود‌های آشنایی را به تصویر می‌کشند. استفاده از راوی هم نکته مثبتی برای فیلم و شیوه روایت آن به حساب می‌آید که از آن برای قصه‌گو‌تر شدن کار بهره گرفته شده که در ساختار فیلمنامه فیلم به خوبی جا افتاده است.

اهل سینما و تئاتر بودن این دو نیز ایده‌ای مناسب برای خلق شوخی‌های جذاب به نظر می‌رسد که در عین حال رگه‌های پررنگی از فانتزی دارد. «رمانتیسم عماد و طوبا» نگاه روانشناسانه‌ای به قهرمان‌های خود و سیر روابط آن‌ها داشته و در عین حال دست به آسیب‌شناسی هم می‌زند. موضوعی که در سینمای ایران به آن کمتر پرداخته شده و این فیلم از این حیث نمونه‌ای شاخص و درخشان به حساب می‌آید.

صباغ‌زاده برای جذاب‌تر شدن فیلم خود شوخی‌های بامزه‌ای را با تکیه بر ظرفیت‌های کمدی رمانتیک خلق کرده که حال و هوای شیرینی به فیلم بخشیده است. از طرف دیگر روی وجوه بصری فیلم خود نیز به خوبی کار کرده و از رنگ و به ویژه نور برای خیال‌انگیزتر شدن فیلم خود سود جسته که می‌توان آن را جزو نقاط قوت فیلم به حساب آورد. همان نکته‌ای که تماشای «رمانتیسم عماد و طوبا» را دلپذیرتر کرده و آن را به ذات سینما نزدیک می‌کند.

انتخاب بازیگر در کمدی رمانتیک‌ها از اهمیت فوق العاده‌ای برخوردار بوده و تنها اندک لغزشی می‌تواند کلیت کار را به خطر بیندازد. آن هم فیلم‌هایی از جنس «رمانتیسم عماد و طوبا» که با تکیه بر دو شخصیت اصلی خود پیش رفته و کاملا متکی به بازیگران خود است. صباغ‌زاده نقش‌های اصلی فیلم خود را به دو بازیگری سپرده که تا زمان تولید فیلم تجربه سینمایی زیادی نداشته و بیشتر در قاب کوچک تلویزیون حضور داشته‌اند. با این حال، شیمی رابطه عماد و طوبا با تکیه بر بازی خوب این دو قابل قبول از کار درآمده است. زنده‌یاد حسام محمودی به شخصیت عماد باورپذیری خوبی بخشیده و تماشاگر را به سمت خود می‌کشاند. در طرف دیگر، الناز حبیبی در نقش طوبا قرار دارد که به خوبی از فیزیک و میمیک چهره‌اش برای جان بخشیدن به نقش بهره گرفته و بازی درخشانی را ارایه کرده است. تا جایی که برای نخستین‌بار نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر جشنواره فیلم فجر شده است. البته نمی‌توان از گروه بازیگران «رمانتیسم عماد و طوبا» گفت و از کنار زنده‌یاد علی انصاریان عبور کرد. بازیگری که در نقشی مکمل خوش درخشیده و آخرین فیلم سینمایی‌اش، نوید حضور بازیگری توانا در عرصه سینمای ایران را می‌داد.

«رمانتیسم عماد و طوبا» از آن دسته فیلم‌هایی است که قابلیت ارتباط با طیف‌های مختلف سنی به خصوص زوج‌های جوان را داشته و لحظات شیرینی را برای مخاطبان خود رقم می‌زند.»

منبع: خبرگزاری مهر

دیگر خبرها

  • سهم سازمان سینمایی از نمایشگاه کتاب
  • سهم انجمن سینمای جوانان ایران و سازمان سینمایی از نمایشگاه کتاب
  • حضور فارابی با ۱۶ عنوان جدید در نمایشگاه کتاب
  • حضور پررنگ بنیاد سینمایی فارابی در نمایشگاه کتاب
  • حضور انتشارات بنیاد سینمایی فارابی با ۱۶ اثر جدید در نمایشگاه کتاب
  • بنیاد سینمایی فارابی، ۱۶ عنوان کتاب جدید را در نمایشگاه کتاب تهران رونمایی می‌کند
  • خزاعی: انصاف را در اظهار نظر رعایت کنیم
  • جزئیاتی تازه درباره آخرین عاشقانه زنده‌یاد حسام محمودی
  • بیکاری سینماگران ربطی به رونق اقتصاد و فروش فیلم‌ها ندارد
  • پارسا پیروزفر و اخاذی از زنان ثروتمند ؛ سکانسی که پربازدید شد | ببینید